fbpx

Vaikuttaako Osta työtä Suomeen -päivä ostotottumuksiisi?

Tänään on Osta työtä Suomeen -päivä. Olethan jo kuullut siitä? Tämä teemapäivä on Suomalaisen Työn Liiton järjestämä ja tänä vuonna se järjestetään kuudetta kertaa. Osta työtä Suomeen -päivän tarkoituksena on muistuttaa kotimaisen työn tärkeydestä ja siitä, miten paljon suomalaiseen elinkeinotoimintaan ja työllisyyteen vaikuttaa, kun valitaan kotimaisia tuotteita ja palveluita.

Varsinkin tänä vuonna koronan myllätessä maailmassa ja rajoitusten sekä suositusten kiristyessä on entistä tärkeämpää meille kaikille, että kulutetaan vastuullisesti ja suositaan kotimaisia tuottajia ja kauppiaita. Monet yritykset ovat joutuneet kuluneen vuoden aikana muuttamaan toimintatapojaan, tuomaan tuotteitaan ja palveluitaan verkkoon, keksimään monenlaisia uusia ratkaisuja toimintansa ylläpitämiseksi. Monet yritykset ovat myös joutuneet sulkemaan ovensa joko tilapäisesti tai lopullisesti ja työpaikkoja on jouduttu vähentämään.

Yksikin tuote voi työllistää monia suomalaisia yrityksiä

Itse aion tänään ostaa joululahjaksi suomalaisia tuotteita, suomalaiselta verkkokauppiaalta. Jo yksikin tuote kotimaiselta tuottajalta voi työllistää useita yrityksiä ja ihmisiä Suomessa. Tuotteen ja pakkauksen suunnittelu työllistää suomalaisen muotoilijan, itse tuote on suomalaisen pientuottajan valmistama ja pakkaus tulee toiselta kotimaiselta toimijalta. Tämän lisäksi tuotteen pakkaus, markkinointi ja myynti tapahtuu tuotteen valmistuttajan toimesta. Voi myös olla, että esimerkiksi markkinointi toteutetaan ostopalveluna. Yhden kotimaisen tuotteen valmistusketju suunnittelupöydältä loppukäyttäjälle voi siis parhaimmillaan työllistää kymmeniä ihmisiä! Tämän lisäksi työllistämisvaikutus ulottuu välillisesti myös eri vaiheissa toimivien yritysten muihin sidosryhmiin, kuten kirjanpitäjiin.

Mikäli ostatkin jonkin palvelun suomalaiselta pienyrittäjältä, kuten kampaamopalvelun tai hieronnan, vastaavaa pitkää tuotantoketjua ei olekaan. On vain se yksi ihminen, yrittäjä itse. Kuitenkin ostoksesi työllistämisvaikutus on aivan yhtä tärkeä.

Kuinka tunnistan suomalaisen työn?

Suomalaisesta työstä yrityksellä voi olla merkkinä Avainlippu- tai Design from Finland -merkki. Nämä ovat hyvin laajasti tunnettuja merkkejä ja kertovat asiakkaille yrityksen luotettavuudesta ja vastuullisuudesta.

Avainlippu-merkki

Avainlippu-merkki kertoo siitä, että tuote on valmistettu tai palvelu tuotettu Suomessa. Merkkiä ei saa automaattisesti vaan sitä pitää yrityksen itse hakea, ja sen käytöstä täytyy maksaa käyttöoikeusmaksu. Tämä voi rajoittaa merkin hakemista, varsinkin pienten yritysten kohdalla. Siksi tuote tai palvelu voi olla täysin kotimainen, vaikka yrityksellä ei Avainlippua olisikaan käytössään. Uskon kuitenkin, että merkki kannattaa hankkia, sillä se voi lisätä yrityksen luotettavuutta ja näin ollen auttaa yritystä lisäämään myyntiään.

Design from Finland -merkki

Design from Finland -merkki kertoo, että tuote tai palvelu on vastuullisesti ja ammattimaisesti muotoiltu Suomessa. Hakiessaan Design from Finland -merkkiä yritys sitoutuu kertomaan avoimesti tuotteidensa ja palveluidensa tuotantoketjuista sekä valmistusmaasta. Myös tämä merkki haetaan itse ja siitä maksetaan käyttöoikeusmaksua, ja sekin on yritykselle eduksi tuotteidensa ja palveluidensa myynnissä ja markkinoinnissa.

Suositaan suomalaista ympäri vuoden!

Osta työtä Suomeen -päivä on hyvä muistutus meille kaikille kotimaisen työn merkityksestä. Toivoisin, että muistaisimme kuitenkin suosia kotimaisia tuotteita ja palveluita ympäri vuoden. Jo pienikin muutos kulutustottumuksissamme voi vaikuttaa laajemmin, kuin aina osaamme ajatellakaan. Pienilläkin teoilla on suuri merkitys!

Jätä kommentti