Kuvat Facebook-julkaisuissa lisäävät kiinnostavuutta

Kirjoitin aiemmin artikkelin kiinnostavan Facebook-postauksen luomisesta ja kerroin 5 vinkkiäni tehokkaaseen julkaisuun. Tässä artikkelissa paneudun tarkemmin siihen, millaiset kuvat lisäävät Facebook-julkaisujen kiinnostavuutta ja tehokkuutta.

Kuvat ovat sosiaalisen median julkaisuissa erittäin tärkeitä. Uutisvirtaa selataan usein nopeasti läpi ja julkaisujen täytyy onnistua kiinnittämään katsojan huomio parissa sekunnissa. Kuva on se, millä onnistutaan helpoiten pysäyttämään ihmisen katse. Varsinkin, jos kuvassa näkyy jotain mielenkiintoista.

Itse suosin aina itse ottamiani kuvia, vaikka niistä näkee, ettei ole ammattilainen ollut asialla. Jos et kuitenkaan halua käyttää itse ottamiasi kuvia, eikä sinulla ole käytettävissäsi hyvää kuvaajaa, internetistä löytyy vapaasti käytössä olevia kuvapankkeja. Ilmaisista kuvapankeista löytyy monipuolisesti kuvia, joita saa käyttää myös kaupallisiin tarkoituksiin. Ilmaisissa kuvapankeissa on kuitenkin se huono puoli, että samoja kuvia voi käyttää hyvin moni muukin. Kuvapankkeja on myös maksullisina, jolloin kuvien käyttäjäkunta on yleensä pienempi. Muista kuitenkin, että kaikki internetistä löytyvät kuvat eivät ole vapaita käytettäviksi, vaan niitä sitoo tekijänoikeudet. Muista siis aina tarkistaa käyttämiesi kuvien käyttöoikeudet!

1. Aidot tilanteet ja ihmiset kiinnostavat lukijoita

Aitojen tilanteiden ja ihmisten kuvaaminen Facebook-julkaisuissa antaa yrityksestä ihmislähtöisen ja helposti lähestyttävän vaikutelman. Yrityksen sisällä on varmasti useita ihmisiä ja paljon toimintaa, joista seuraajasi ovat kiinnostuneita näkemään ja kuulemaan lisää.

Yrittäjänä voit lisätä julkaisuun oman kuvasi ja kertoa vähän itsestäsi. Näin luot avoimuutta ja luotettavuutta yritystäsi kohtaan ja asiakkaista on aina mukava nähdä, kenen kanssa asioivat. Mikäli sinulla on henkilökuntaa, voit pyytää myös heitä mukaan kuviin ja kertoa heidän työtehtävistään. Ainahan ei ole välttämätöntä kasvojenkaan näkyä, jos kuvaat henkilökuntaasi omissa työtehtävissään. Muista kuitenkin pyytää lupa kuvaamiseen ja kuvan julkaisemiseen.

Ihmisten lisäksi myös yrityksesi päivittäiset tapahtumat, arjen pyöritys, ilon aiheet ja kommelluksetkin kiinnostavat seuraajiasi. Usein yrityksen sisällä tapahtuu päivän mittaan niin paljon toimintoja, joita seuraajasi eivät ole osanneet ajatellakaan tapahtuvan. Työn monipuolisuudesta kertominen voi lisätä seuraajien kiinnostusta yritystäsi kohtaan. Hauskoista kommelluksista ja ilon aiheista kertominen kuvien muodossa ovat aiheita, jotka varmasti jäävät näkijän mieleen pitkäksi aikaa. Toisaalta saapuneesta kuormasta kertominen saattaa herättää näkijän mielenkiinnon, jolloin hän jää seuraamaan jatkoa, mitä sieltä runsaista paketeista paljastuukaan.

Kotitoimistolla ei tänään oikein työt edisty…

2. Lähikuvat kiinnittävät katsojan huomion

Jos haluat kiinnittää ihmisen huomion johonkin tiettyyn tuotteeseen, toimintaan tai yksityiskohtaan, käytä lähikuvaa. Rajaa kuva näyttämään jokin tietty tuote tai kiinnostava yksityiskohta tuotteesta. Kaukaa otettuun kuvaan voi helposti tulla liikaa katsottavaa, jolloin huomio ei kiinnity mihinkään, mikä jäisi mieleen. Toki yleiskuvat ympäristöstä ovat joskus paikallaan.

Alla on kuvapari viime kesänä sataneista rakeista. Jos nämä kuvat näkyisivät Facebook-uutisvirrassasi, kumpi kiinnittäisi huomiosi paremmin?

3. Tunteita herättävät kuvat Facebook-julkaisuissa jäävät mieleen

Hyvä kuva herättää katsojassaan tunteita ja tunteisiin vetoava kuva lisää yrityksen kiinnostavuutta. Julkaisun tavoitteista riippuen tunne voi olla iloa, hellyyttä, innostusta, tai jopa surua ja sääliä. Usein innostuneisuuden ja iloisuuden herääminen nostaa ostohalukkuutta, kun taas apeammat tunteet voivat lisätä auttamisenhalua.

Tunteisiin vetoava kuva Facebook-julkaisussa auttaa yritystä luomaan inhimillistä ja ihmisläheistä mielikuvaa, jolloin yritys myös mielletään helposti lähestyttäväksi. Julkaisu jää myös helpommin katsojalle mieleen, kun se tuntuu joltain sen sijaan, että se vain olisi kiva kuva.

4. Vuorottele mainos- ja fiiliskuvien välillä

Sosiaalisen median kanavat ovat usein yrityksille mainosvälineitä. Se on aivan oikein. Mainostamisen ei kuitenkaan tarvitse olla pelkkää tuotetietoutta tai uutuuksien ja kampanjoiden esille tuontia. Mainostamista on myös yrityksen näkyvyyden ja kiinnostavuuden lisääminen.

Välillä voit mielenkiintoisen kuvan avulla vaikka toivotella seuraajillesi hyvää viikonloppua, tai rauhallista joulun aikaa, tai mikä nyt sattuukaan ajankohtaan. Voit myös esittää toivotusten ohella kysymyksen, joka houkuttelee seuraajasi vastaamaan sinulle kommentilla, jolloin saat julkaisullesi lisää näkyvyyttä. Fiiliskuviksi katsotaan myös kaikki ne hassut kommellukset tai päivän piristykset, joista mainitsin jo aiemminkin.

Optimaalinen suhde fiilispostausten ja mainospostausten välillä on 80-20. Eli jopa 80% postauksista olisi hyvä olla jotain muuta, kuin mainospostauksia ja loput 20% voi olla suoria mainoksia.

5. Muista, että kuvat Facebook-sivullasi kertovat aina jotain sinusta tai yrityksestäsi

Sosiaalisessa mediassa, ja muussakin yrityksesi markkinoinnissa käytettävien kuvien tulisi aina kertoa jotain yrityksestäsi. Tai sinusta, ihmisestä yrityksesi takana. Mieti siis, mitä haluat kuvillasi kertoa ja minkälaista mielikuvaa pitää yllä.

Kuten olen jo aiemmin kertonut, voit käyttää kuvia, jotka kuvaavat sinua ja henkilökuntaasi tai työtilojanne ja -tapojanne. Tuotekuvat ovat myös helposti tunnistettavissa. Huolehdi aina, että käyttämäsi kuvat antavat hyvän ja houkuttelevat kuvan sinusta ja yrityksestäsi. Pieni sotku työpöydällä kuuluu toki asiaan.

Fiiliskuvat puolestaan voivat toistaa logoasi, värimaailmaasi ja muuta yrityksesi visuaalista ilmettä, jolloin ne on helppo yhdistää yritykseesi. Ne voivat myös kertoa sinun ja yrityksesi arvomaailmasta, mikä on teille tärkeää ja miksi asiakkaat valitsisivat juuri teidät. Mieti myös, haluatko käyttää kuviasi semmoisinaan, vai haluatko kenties lisätä kuvaan jotain muita ominaisuuksia, kuten tekstiä, yrityksesi logon tai verkko-osoitteen. Jokin tunnistetieto kuvassa (kuten logo) auttaa nopeasti ohi selaavaa katsojaa havaitsemaan, kenen kuva vilahti ohi.


Näillä viidellä vinkillä pääset hyvin alkuun omaa Facebook-markkinointiasi suunnitellessasi. Ne ovat kuitenkin vain ideoita ja suuntaviivoja, joiden pohjalta voit pohtia omaa somestrategiaasi juuri sinulle ja yrityksellesi sopivaksi.

Vaikka kuvat ovatkin huomion herättämisessä todella tärkeässä asemassa, on myös tekstillä suuri merkitys. Myöhemmin kerron sinulle vielä ajatuksiani siitä, millaisia tekstejä kannattaa Facebook-julkaisuihin kirjoittaa.

Jätä kommentti