fbpx

Opiskelu ja osa-aikatyö – ajankäytön hallinta

Joskus, kun työskentelee vuosia samassa työssä, samoissa tehtävissä, ihminen alkaa urautua. Työ sujuu kuin liukuhihnalta eikä huomaa enää etsiä uusia toimintatapoja vanhojen tilalle tai rinnalle. Ihminen voi tavallaan sokeutua omalle toiminnalleen. Siinä vaiheessa, jos huomaa, ettei työ enää tuo iloa ja tyydytä samoin kuin ennen, kannattaa ruveta miettimään jotain uutta työn oheen. Ehkä opiskelu tai uusi työ tekisi terää.

Matkani visualistiksi

Syksyllä 2018 olin työskennellyt osa-aikaisena myyjänä mukavassa erikoistavaraliikkeessä yli viisi vuotta. Lapset kasvoivat pikkuhiljaa teini-ikää kohti, eivätkä tarvinneet minua enää niin paljon kotona. Aloin miettiä, että työssäni oli hurjan paljon positiivisia tekijöitä, kuten hyvät työajat, mukava työ ja työyhteisö sekä lyhyt työmatka. Kuitenkin minusta tuntui, ettei työ antanut minulle enää tarpeeksi. Työskentelin myynti- ja asiakaspalvelutyössä, kuten jo monta vuotta aiemminkin. Ymmärsin tarvitsevani jotain uutta.

Selailin jonkin aikaa internetiä ja löysin Oulun Seudun Ammattiopistossa (OSAO) alkavan koulutuksen, Markkinointiviestinnän ammattitutkinto visuaalisen markkinoijan osaamisalalle. Tunsin heti, että tämä oli se, mikä minua kiinnostaa ja mitä voin hyödyntää silloisessa työssäni.

Keskustelin tuolloin esimieheni kanssa opiskelun ja osa-aikaisen työni yhdistämisestä, ja tulimme siihen tulokseen, ettei ongelmia koituisi. Laitoin hakupaperit sisään.

Jonkin ajan kuluttua sain oppilaitoksesta tiedon, että minut hyväksyttiin opiskelemaan visualistiksi. Tunne oli mahtava! Motivaatio oli korkealla ja inspiraatiota riitti. Työvuorot saimme sovittua esimieheni kanssa niin, että pystyin suorittamaan opinnot ja työskentelemään pari vuoroa viikossa. Myös oppilaitoksen kanssa onnistui sopia joitakin päiviä etätehtäviksi, jotta pystyin työskentelemään arkipäivinäkin. Työharjoittelun suoritin myös omassa työpaikassani. Sain tehdä esillepanoja, myymälämainontaa tekstaamalla ja sähköisesti, tilasuunnittelua ja paljon muuta.

Toki tuo ajanjakso oli välillä raskasta, ja vapaapäivät olivat vähissä, mutta oli se kyllä antoisaakin. Opiskelu antoi lisää energiaa ja motivaatiota työntekoon, kun huomasin koko ajan oppivani uutta. Opiskelimme tietysti myös asioita, jotka olivat jo entuudestaan tuttuja juttuja, mutta kertaus kannattaa aina. Ennestään tuttujen asioiden läpikäyminen auttoi tunnistamaan niitä omia vanhoja kaavamaisuuksia työssäni ja löytämään uusia toimintamalleja. Tuossa hetkessä opiskelu oli täysin oikea ratkaisu ja antoi voimia jatkaa entisessä työssäni uudella osaamisella. Ehkä en olisi jaksanut tätä elämänrytmiä useita vuosia, vuoden jakso oli ihan sopivasti.

Digimyynnin opiskelu houkutteli

Nyt olen jälleen samassa tilanteessa, mutta eri syistä. Heinäkuussa 2020 työsuhteeni päättyi ja sain tilaisuuden alkaa opiskella Myynnin digiosaajaksi Suomen Yrittäjäopistossa. Innostuin! Mahtavaa päästä päivittämään osaamista ajanmukaiseen, digitaaliseen markkinointiin! Nyt kun työpaikkaakaan ei ollut, sain mahdollisuuden hakeutua työharjoitteluun ihan uuteen yritykseen. Työsuhteen päättyminen toikin upeita uusia mahdollisuuksia. Matkan varrella kävi kuitenkin niin, että minulle tarjottiin työpaikkaa entisestä työpaikastani uuden yrittäjän alaisuudessa. Tietysti lupauduin. Nyt siis jälleen yhdistän osa-aikatyötä ja opiskelua toimivaksi kokonaisuudeksi, mutta tällä kertaa suoritan työharjoittelun eri yrityksessä, kuin missä työskentelen. Motivaatio on edelleen korkealla.

Tartu rohkeasti tilaisuuteen

Jos sinusta tuntuu, että kaipaat työn oheen jotain uutta, tai että työ ei enää motivoi, suosittelen ehdottomasti selvittämään, millaisia opiskelumahdollisuuksia alueellasi on tarjolla. Uusien tietotaitojen lisäksi kouluttautuminen voi tarjota uusia tuttavuuksia ja jopa ystäviä. Se voi myös auttaa sinua kehittämään itsetuntemustasi, löytämään omat vahvuutesi tai antaa lisää rohkeutta elää oman näköistäsi elämää.

Jätä kommentti