fbpx

Videomarkkinointi – some vs. YouTube

Videomarkkinointi on tämän päivän trendi! Videot tuovat näkyvyyttä ja niillä on helppo herättää kiinnostusta yleisössä. Ne myös auttavat sinua löytämään uutta, kiinnostunutta yleisöä markkinointikanaviisi. Mutta riittääkö se, että tehdään hyvä lyhytvideo ja jaetaan sitä joka kanavaan?

Tästä artikkelista löydät vinkkejä siihen, kuinka toteutat videomarkkinointia fiksusti ja tehokkaasti niin somessa kuin YouTubessa. Lopusta löydät vielä videomarkkinoinnin pelisäännöt, joita voit hyödyntää kaikessa videomarkkinoinnissasi.

Videomarkkinointi somessa

TikTok ja lyhytvideot ovat nousseet hurjaan suosioon hyvin lyhyessä ajassa. Ja näyttää, että nousu vain jatkuu. Myös monet muut somekanavat ovat ottaneet lyhytvideot omakseen. Hyvänä esimerkkinä tästä on Instagramin reelsit eli kelat.

Somessa pystyy julkaisemaan pidempiäkin videoita ja tekemään livejä. Niillä on helppo tuoda omaa osaamistaan esille ja luoda vahvaa asiantuntijabrändiä. Pidemmillä videoilla ei kuitenkaan ole somessa aivan samanlaista huomioarvoa, kuin lyhytvideoilla.

Lyhytvideot ovat tyypillisesti muutaman kymmenen sekunnin mittaisia, pystysuunnassa kuvattuja huomionherättäjiä. Lyhytvideoilla voi esiintyä itse ja kertoa viestiään omin sanoin ja tekstein. Jos videolla esiintyminen ei tunnu sinulle luontevalta, voit tehdä lyhytvideon esimerkiksi Canvan avulla liittämällä valokuvia peräkkäin ja liittämällä niin muita elementtejä, tekstejä sekä musiikkia. Tärkeintä on saada ydinviesti tuotua esille nopeasti ja niin, että somefeediä selaava katsoja pysäyttää selailun nähdäkseen videostasi enemmän.

Muista nämä seitsemän vinkkiä!

 1. Muista laadukas ja lisäarvoa tuottava sisältö! Varsinkin lyhytvideoiden kohdalla kilpailu on kovaa. Sinun täytyy erottua eduksesi muun videotulvan seasta.
 2. Luo videolle kiinnostava aloitus! Sinun on saatava somen selaaja kiinnostumaan heti ensivilkaisulla ja pysähtymään videosi äärelle.
 3. Pidä video napakkana! Lyhytvideossa on vain muutama kymmenen sekuntia aikaa tuoda ydinviestisi esille kiinnostavasti. Pidemmissäkään videoissa ei kannata rönsyillä liikaa.
 4. Käytä videolla tekstitystä! Tekstitä ainakin tärkeimmät pointit. Usein somea selataan julkisilla paikoilla tai muista syistä ilman ääniä. Silloin asia täytyy saada selväksi muilla keinoin, eli tekstityksen avulla.
 5. Hyödynnä somen tarjoamia ominaisuuksia! Reelseissä, storyissa ja muissa videomuodoissa on mahdollisuus käyttää monenlaisia ominaisuuksia, jotka auttavat luomaan videosta vuorovaikutteisen.
 6. Hyödynnä hashtagit! Käytä relevantteja hakusanoja, joilla kohdeyleisösi löytää sinut.
 7. Mittaaminen ja seuranta on tärkeää, kuten kaikessa muussakin tavoitteellisessa markkinoinnissa. Somealustoilla on hyvät sisäiset analytiikkatyökalut, joiden avulla saat tietoa siitä, millaiset lyhytvideot vievät sinua kohti tavoitteitasi.

YouTube markkinointikanavana

YouTube lasketaan yleensä myös sosiaalisen median kanavaksi, mutta tässä yhteydessä olen irrottanut YouTuben omaksi videomarkkinoinnin kanavakseen. YouTube on Googlen omistama videopalvelu, joka eroaa muista somekanavista sillä, että se on tänä päivänä todella yleisesti käytetty hakukone. YouTubesta haetaan paljon inspiraatiota, tietoa, oppia ja kokemuksia tuotteista ja palveluista.

YouTubekin on viime vuosina alkanut hyödyntää lyhytvideoiden trendikkyyttä ja tehoa YouTube Shortseilla. Jos sinulla on jo YouTube-kanava, etkä ole vielä tutustunut Shortseihin, suosittelen lämpimästi ainakin vilkaisemaan, olisiko tässä mahdollisuus sinullekin.

Muista nämä kuusi vinkkiä!

 1. Suunnittele sisältö huolella! Myös YouTubessa videoiden sisältöjen täytyy olla laadukasta ja tuottaa katsojalleen jotain arvoa. 
 2. Muotoile otsikko ja videon kuvaus houkuttelevasti! Otsikko ja kuvaus ovat ne, jotka nähdään aivan ensimmäisenä. Niistä pitää nopeasti tulla ilmi videosi aihe sekä se, miksi juuri sinun videosi kannattaa katsoa.
 3. Tuota sopivan mittaisia videoita! Suunnittele videosi sisältö napakaksi niin, että katsojan mielenkiinto jaksaa pysyä yllä. Pitäydy käsittelemässäsi aiheessa, mutta älä mene liian yksityiskohtaiseen nippelitietoon.  
 4. Huomioi SEO eli hakukoneoptimointi! SEO auttaa videotasi näkymään hakutuloksissa korkeammalla. Etsi kanavallesi ja videollesi sopivat hakusanat ja käytä niitä otsikossa, kuvauksessa ja tunnisteissa.
 5. Muista markkinoida videoitasi! Jaa niitä sosiaalisessa mediassa, verkkosivuillasi ja muissa markkinointikanavissasi. Houkuttele katsojia reagoimaan tykkäämällä, kommentoimalla ja jakamalla videoitasi.
 6. Analysoi ja mittaa! Hyödynnä YouTuben analytiikkatyökaluja, jotta löydät ne videot, jotka vievät sinua tavoitteitasi kohti. Kun tiedät, mikä yleisölläsi kiinnostaa, pystyt tuottamaan lisää tehokasta sisältöä.

Videomarkkinoinnin pelisäännöt

Tähän loppuun kerron vielä viisi vinkkiä, joiden avulla teet videomarkkinoinnista kiinnostavaa, tehokasta ja ennen kaikkea helppoa!

 1. Ensimmäisten sekuntien merkitys! Olipa videosi sitten lyhytvideo Instagramissa tai pidempi opasvideo YouTubessa, katsojan mielenkiinto pitää pystyä herättämään aivan ensimmäisten sekuntien aikana.
 2. Laadukas ja arvoa tuottava sisältö! Pidä katsojan mielenkiintoa yllä laadukkaalla sisällöllä. Katsojan pitäisi koko videon ajan tuntea, että tämä video on todellakin katsomisen arvoinen. Houkuttele hänet katsomaan lisää!
 3. Muista CTA eli toimintakehoite! Kerro katsojalle, mitä haluat hänen tekevän seuraavaksi. Toimintakehoitteen avulla voit saada mm. klikkauksia verkkosivuillesi, tykkäyksiä, kommentteja ja jakoja. Sosiaalisuus on tärkeää myös videomarkkinoinnissa.
 4. Videoiden editoinnista ei kannata ottaa liikaa paineita! Sekä puhelimelle että tietokoneelle on olemassa helppoja, ilmaisia editointisovelluksia. Itse käytän tietokoneella YouTube-videoiden editointiin LightWorks-ohjelmaa. Puhelimella editoin somevideoita YouCut- ja VivaVideo-sovelluksilla. Käyttöohjeitakin näille löytyy, mistäpä muualtakaan, kuin YouTubesta. Tarvittaessa videoiden editoinnin voi myös ulkoistaa toiselle palveluntarjoajalle.
 5. Unohda liika itsekritiikki! Älä jää viilaamaan liikaa vaan julkaise. Julkaisemattomalla videolla ei ole minkäänlaista arvoa yrityksesi markkinoinnille. Tässäkin pätee neuvo: Tehty on parempi kuin täydellinen!

Jätä kommentti