fbpx

Muutosten vuosi 2021: yrittäjän ammattitutkinto verkko-opintoina

Myynnin digiosaaja -koulutukseni päättyi marraskuussa. Ilmeisesti en osaa olla opiskelematta, sillä joulukuun alussa aloitin jo seuraavat opinnot. Tämän hetkinen projektini on suorittaa yrittäjän ammattitutkinto verkko-opintoina. Mielessäni hautuu ajatus omasta yrityksestä markkinoinnin parissa. Mitähän kaikkea tämä juuri alkanut vuosi 2021 tuokaan minulle tullessaan!

Kuuma kaakao kermavaahdolla

Digimarkkinoinnin koulutukseni suoritin Suomen Yrittäjäopistolla työvoimakoulutuksena. Pidin SYO:sta kouluttajana niin paljon, että se valikoitui yrittäjän ammattitutkinnon koulutuspaikakseni melkein päivänselvästi. Toki valintaan vaikutti myös se, että SYO:n kautta on mahdollisuus suorittaa yrittäjän ammattitutkinto verkko-opintoina ihan omaan tahtiini.

Yrittäjän ammattitutkinto verkossa, taustatietoa

SYO:n yrittäjäkoulutus sopii sekä yrittäjille että yrittäjäksi aikoville. Jos olet jo valmiiksi yrittäjä, voit opiskella verkko-opintoina oman yrityksesi ja yrittäjyytesi kehittämismahdollisuuksia. Yrittäjäksi aikovana voit laatia oman liiketoimintasuunnitelmasi alusta pitäen ja opit, miten saat yritystoimintasi käyntiin. Matkallasi on koko ajan mukana ja tukena SYO:n ammattitaitoiset kouluttajat, joilta voit kysyä ihan mitä vain, mikä jää mieleesi pohdituttamaan.

Verkko-opintoina suoritettavalle yrittäjän ammattitutkinnolle on varattu aikaa noin vuosi, jolloin sen voi suorittaa sivutoimisina opintoina. Tutkinto suoritetaan verkko-opiskelualustalla olevilla kursseilla täysin omaan tahtiin, laatien samalla omaa liiketoimintasuunnitelmaa.

Minulla on tällä hetkellä vapaa-aikaa niin runsaasti, että päätin suorittaa tutkinnon päätoimisesti, mahdollisimman nopeasti. Sovimme siis opiskeluajakseni neljä kuukautta, joka tarkoittaa käytännössä 25 opiskelutuntia viikossa. Tällä hetkellä näyttää, että voisin valmistua jopa nopeammin.

Oman liiketoimintasuunnitelman laatiminen ei olekaan ihan helppoa!

Minulla on yritystoiminnan ja markkinoinnin tradenomin koulutus vuodelta 2006. Pari vuotta sitten opiskelin visuaalisen markkinointiviestinnän ammattitutkinnon. Ja juuri viime syksynä suoritin digimarkkinoinnin koulutuksen. Teoriassa liiketoimintasuunnitelman tekeminen ja siihen vaadittavat toimenpiteet ovat minulle ihan tuttua juttua! Mutta käytännössä tilanne ei olekaan niin yksinkertainen.

Pakko myöntää, että teoriassa opiskeltuna aiheet ovat paljon simppelimpiä. Siinä vaiheessa kun teoria pitääkin osata siirtää käytäntöön, purkaa paperille juuri sen oman yrityksen näkökulmasta, homma ei olekaan enää niin läpihuutojuttu. Nyt pitää osata katsoa markkinakenttää juuri oman yritykseni näkökulmasta ja tehdä suunnitelmat aivan itse. Ketkä ovat juuri minun yritykseni asiakkaita? Mikä on juuri minun yritykseni liikeidea? Entä visio, missä olen yritykseni kanssa kolmen vuoden kuluttua? Millaisia tuotteita/ palveluita juuri minun yritykseni tarjoaa? Ja taloushallinnon kurssi Excel-kaavioineen on vasta tulossa!

Liiketoimintasuunnitelma on kyllä hautunut mielessäni koko ajan, jopa lenkillä käydessäni. Mutta parhaat ideat syntyvät jossain ihan muualla, kuin tietokoneen äärellä!

Liiketoimintasuunnitelman pohtiminen on opettanut paljon

Aivan opintojeni alkutaipaleella ajattelin, että yrittäjän ammattitutkinto opettaa minulle paljon yritystoiminnan pyörittämisestä. Markkinoinnin ajattelin olevan jo entuudestaan hyvin tuttua, mutta varsinkin talous ja hallinto tulevat tutummiksi. Opin paljon yritystoiminnan käytännön toiminnoista. Opintojeni edetessä olen huomannut, että vaikka yrityksen toimintaperiaatteet ovatkin selkiytyneet, sitäkin enemmän olen oppinut tuntemaan itseäni.

Liiketoimintasuunnitelmaa laatiessani olen joutunut miettimään hyvin tarkkaan omaa osaamistani ja rajojani. Olen opetellut arvostamaan itseäni ja taitojani eri tavalla kuin ennen, opetellut luottamaan itseeni. Hyvin paljon olen myös pohtinut sitä, mitä minä itse haluan elämältäni ja tulevaisuudeltani. Olen myös opetellut armollisemmaksi itseäni kohtaan. Minun ei tarvitse osata kaikkea heti, vaan voin opetella lisää matkan varrella.

Valoisin ja luottavaisin mielin siirryn taas uuteen viikkoon. Minusta tuntuu, että tämä vuodenvaihde on ollut eräänlainen käännekohta myös elämässäni. En malta odottaa, mitä uusi, juuri alkanut vuosi tuokaan tullessaan!

Jätä kommentti