fbpx

Onko ideat loppu ja inspiraatio hukassa?

Pää on ihan tyhjä, eikä työn alla oleviin tehtäviin keksi mitään ideoita. Kaikki ideat on jo käytetty ja inspiraatio on hukassa. Tuntuuko tutulta? Näin voi käydä ihan millä alalla tahansa. Lue seuraavat viisi vinkkiä uusien ideoiden ja kadonneen inspiraation löytämiseen.

1. Aamulenkki virkistää mieltä

Työskenteletkö kotona? Siinä tapauksessa minulla on sinulle oiva vinkki: käy aamulenkillä ennen töiden aloitusta, ihan kuin kävelisit töihin! Aamulenkki piristää ja valmistaa sinua alkavaan työpäivään. Ja usein ne parhaimmat ideat syntyvät juuri ulkoillessa, kun ajatus saa lentää vapaasti. Näin käy monesti minullekin.

Kannattaa myös ”kävellä takaisin kotiin”. Sulje kotitoimistosi työpäivän päätteeksi ja anna mielesi irtautua työpäivän asioista. Aivot tarvitsevat erilaisia virikkeitä ja lepoa sopivassa suhteessa, jotta ne jaksavat taas seuraavana työpäivänä työskennellä.

2. Ole läsnä ja tarkastele ympäristöäsi

Missä tahansa työympäristön ulkopuolella on hyvä pitää silmät ja korvat auki. Ja tietysti mieli avoimena. Kun olet läsnä hetkessä, voi ideoita putkahdella yllättäviltäkin tahoilta ympärilläsi. Ole avoin ideoille ja ota vastaan ne arkisetkin asiat, joita voisit hyödyntää tarkoituksiisi. Kuulitko jonkun mainitsevan jotain mielenkiintoista? Mieti, voisitko muokata asian sinun aihepiiriisi sopivaksi.

Suosittelen pitämään muistiinpanovälineitä aina mukanasi. Kun inspiraatio tai mahtava idea pulpahtaa mieleesi, se kannattaa kirjoittaa muistiin mahdollisimman nopeasti. Kun olet läsnä ympäristössäsi, huomaat paljon enemmän virikkeitä ympärilläsi ja ne upeat ideat saattavat unohtua nopeasti. Kirjoitatko muistiinpanot mieluummin paperille vai kännykkään? Joko olet kokeillut muistiinpanojen tekemistä kirjoittamisen sijaan äänittämällä puhettasi?

3. Ideakuvat inspiraation lähteenä

Onhan sinulla aina jokin kuvausväline mukanasi? Koskaan ei tiedä, milloin silmiin osuu todella kaunis värisuora tai upeasti siivilöityvä auringonsäde. Inspiraatio voi herätä aivan yhtäkkiä, jonkin pienen yksityiskohdan myötävaikutuksesta. Silloin on hyvä olla käsillä kamera, jolla voi ikuistaa tuon yksityiskohdan. Kuvan kautta inspiraation hetkeen on helppo palata myöhemminkin.

Ideakuvia voit löytää myös aikakauslehdistä. Jos haluat hieman askarrella, leikkaa inspiroivimmat kuvat irti ja liimaa niistä vihkoon ideakartta. Jos lehti ei ole omasi, suosittelen valokuvaamaan ajatuksia herättävät kuvat ja artikkelit itsellesi talteen (muista kuitenkin huomioida tekijänoikeudet).

Ideakuvista, upeista yksityiskohdista voit kerätä itsellesi kuvapankkia. Tähän ideapankkiin on helppo palata, kun inspiraatio katoaa ja ideat loppuvat kesken.

4. Verkostoidu, keskustele ja kuuntele

Muiden kanssa keskusteleminen voi antaa vanhoihin, tuttuihin asioihin uutta näkökulmaa. Läheisimpien ihmisten kanssa olet varmaan keskustellutkin jo paljon, ajatukset ja puheenaiheet kiertävät aina samaa kehää. Mieti, olisiko verkostossasi joku uusi ihminen keskusteluseuraksi. Ehkä voisitte yhdessä sparrailla toinen toisianne, jolloin saisitte molemminpuolisen hyödyn. Hyödynnä verkoston voimaa!

5. Inspiraatio voi löytyä myös internetistä!

Aina ei tarvitse paeta työtä ja tietokonetta, kun inspiraatio karkaa tai ideat piiloutuvat. Jos seinä nousee vastaan, eikä työ millään edisty, ota pieni tauko. Jaloittele hieman, venyttele, juo vettä. Kymmenen minuuttiakin riittää. Tauon jälkeen avaa internet.

Selaile Googlen kuvahakua sopivilla hakusanoilla tai vilkuile mielenkiintoisia artikkeleita. Myös maksuttomat kuvapankit ja Pinterest sekä YouTube ovat hyviä idealähteitä. Oma suosikkini on ilmainen Canva-suunnitteluohjelma ja sen valmiit mallipohjat.

Bonusvinkki: Sparraus, ideointiapu ammattilaiselta

Monilla aloilla on mahdollista hyödyntää myös yrityssparraajia tai konsultteja. Heidän avullaan voit keskustelun kautta löytää uusia näkökulmia ja innovatiivisia ideoita työhösi. Ammattitaitoinen sparraaja ei anna valmiita ratkaisuja ja ohjeita, vaan hän osaa keskustelun kautta herättää ajatuksia ja auttaa asiakastaan löytämään inspiraatio itsestään.


Haluatko keskustella markkinointiviestinnän ideoinnista kanssani? Jätä viesti alla olevalla lomakkeella tai laita sähköposti osoitteeseen satu@satusankala.fi, niin sovitaan sinulle sopiva aika. Tarjoan aina ensimmäisen puhelun veloituksetta (30-45min).

Jätä kommentti